Elektrolux assistent

Ett försök att göra äppelcider har påbörjats, efter John Seymours instruktioner i The Complete Book of Self-Sufficiency. Vi får se om det slutar väl. Egentligen ska man använda en stor fruktpress för att först krossa frukten och sedan pressa ut juicen/musten. Men en sådan press kostar några tusen så vi testade med vår Elektrolux Assistent, inköpt på auktion för betydligt mindre pengar.

Efter att först ha skurit äpplena i mindre bitar och tagit bort skadade och dåliga delar körde vi äpplen i passerpressen och fick ut en ganska tjock juice med mycket fruktkross kvar i. Vi fyllde en tioliters hink och lät den stå i tre dagar med en handduk över.

Äppelmust

Precis som i instruktionerna så börjar äppelmusten ganska snart att vildjäsa och det mesta av fruktkrosset, som man inte vill ha, hamnar på ytan och kan enkelt tas bort med en hålslev. När det lugnat ner sig och återstod ungefär sju liter relativt ren äppeljuice tillsatte vi vanlig torrjäst och ett par dl socker, rörde runt och satte på lock.

Jäsande äppelmust

Och där är vi nu. Detta ska nu stå i upp till tre veckor, tills det slutat jäsa. Lite oklart hur man ser det men det ska i alla fall inte smaka sött vid provsmakning. Fortsättning följer.