Etiketter

, , , ,

Luftkompressor

I vårt garage finns en kompressor från 1949 som vi ännu inte vågat dra igång men som vore kul att se om den fungerar och kan komma till användning. Är dock osäker på om det är alldeles säkert att prova den och inte heller säker på hur den fungerar.

Den stora tanken är en luftbehållare med tryckmätare och säkerhetsventil. Utöver det har den en tryckströmbrytare, en ASEA elmotor (trefas) och en luftkompressor från Atlas Diesel. Från kompressorn går en luftslang till en mindre tubformad behållare (uppe till vänster på bilden) med två tryckmätare för luft in och ut och ett reglage för lufttrycket. Enligt skyltarna är kompressorn av typen PE3RAS, byggd 1949 och har ett maxtryck på 10 kg/cm2.

Det verkar inte alldeles komplicerat men behöver man smörja något, fylla på eller tömma något eller göra något annat innan man drar igång den? Och är den så kraftfull att det går att koppla in tryckluftverktyg till den?

En korrigering: Eftersom den är tillverkad 1949 är det inte producerad av Atlas Copco utan av Atlas Diesel i Sickla. Atlas Copco grundades 1956. Jag har nu också fått svar att den inte är säker att köra igång så den får bli en prydnad i garaget istället.

Annonser