Etiketter

, , , ,

Foto 2014-11-08 13 07 50Vår hall med trappan upp till övervåningen har blivit nästa renoveringsprojekt inomhus. Det är egentligen inget rum som går att använda till så mycket annat än förvaring och garderob. Tre dörrar och en trappa gör det framför allt till, ja, en hall helt enkelt. Men det gör också att det kan få vara ett projekt under en längre tid utan att det inverkar så mycket på vardagen.

Här finns ingen stilmässig enhetlighet att bevara utan, som i så många andra delar, en blandning från flera tider. Dörren mot verandan har tillkommit senare, kanske 30-tal. När köket byggdes om flyttades dörren in till köket någon meter, förmodligen för att den öppna spisen gjordes om och en ny emaljerad köksspis installerades. Det syns på att golvet i köket är ifyllt med nya brädor och att den lerklinade väggen har fyllts i med plywoodskivor.

Det ursprungliga skåpet under trappan kapades på mitten när ett kylskåp ställdes in på 50-60-talet. Så nu har vi ett tvådelat skåp med lucka upptill.

Foto 2014-11-08 13 07 10Det hela började egentligen med en detalj. Spännpappstaket var trasigt och övermålat med plastfärg som börjat spricka. När taklampan plockades bort blev det inte snyggare. Men eftersom det var en tråkig färg var det inget alternativ att försöka måla över. Det skulle inte bli bra. Så vi började riva bort spännpappen och insåg snart att det inte fanns något lager under som gick att plocka fram på ett enkelt sätt. I ett århundrade har nya lager tapet klistrats ovanpå gamla. I botten tidningspapper på brädorna. Därefter tapet. Samma tapet som på väggen klistrades även i taket. Visst känns det lite tråkigt att riva bort gammal kulturhistoria men vi bevarar det på bild och som sparade bitar och vi bestämde ganska snart att skära rent kanten mot väggen och behålla tapetlagren där.

Fil 000Taket är frilagt och nu målat med vit matt linoljefärg. Väggarna har fått ha kvar sina många lager av tapeter med lite lappning och lagning. Som tapet valde vi en intensivt blå 25-örestapet från Gysinge.

Foto 2014-11-08 13 07 00Spegeldörrarna och trappan är ådringsmålade men tyvärr delvis övermålade i vitt. Vi står nu inför problemet om vi ska skrapa fram den ursprungliga ådringsmålningen, ett tidsödande arbete som inte ger ett perfekt resultat. Eller om vi ska försöka göra en ny ådringsmålning. Köksdörren har vi ersatt det vita plasthandtaget med ett kammarlås av samma modell som på den andra dörren.

Fil 000 (2)

 

Annonser