Byggnader

Utöver parstugan med inredd övervåning finns på den 4000 kvm stora tomten några olika ekonomibyggnader och tillbyggnader.

Verkstad och garage

Verkstad, garage, kontor och vedbod

Det gamla snickeriet, som möjligen också varit skomakeri, har utökats på 70-talet med ett stort garage, vedbod och en övervåning med finmekanisk verkstad och kontor. Här finns också torrdasset som har sådana moderniteter som handfat, värmefläkt och elektrisk belysning. Enligt de gamla försäkringsbreven utökas byggnaden successivt från 4,8 meter lång 1899 till 7,2 meter 1930 och 9,2 meter 1947. Gissningsvis är det nuvarande dasset och vedboden som ligger i  fil från verkstaden som tillkommer.

Verkstad, ursprungliga delen som successivt utökats.

Vagnsförråd, trädgårdsskjul och hönshus

Bredvid garaget ligger tre små ekonomibyggnader sammanbyggda på rad med ett mindre vagnsförråd, ett trädgårdsskjul och ett litet förråd som vi byggt om till hönshus med en liten hägnad innergård bredvid. Trädgårdsskjulet vittnar om hur man återvände material förr. På det gruslagda golvet låg en gammal dörr som vi räddat och fönstret är ett gammalt som säkert suttit någon annanstans innan.

Jordkällare

Jordkällare

I en kulle bredvid torpstugan finns en jordkällare som vi är osäkra på hur länge den funnits men alldeles säkert ganska länge. Den håller fortfarande bra temperatur men har börjat falla sönder lite utanpå.

Bastu och dusch

Vedeldad bastu

Mot skogen löper ett gammalt dike längs med hela tomten och intill ligger ett litet hus byggt på 80-talet med en fin vedeldad bastu och en dusch. Byggnaden har tyvärr tagit stryk men fortfarande fungerar den.

Vagnslider

Vid ytterkanten av tomten längs med diket mot skogen finns också ett öppet vagnslider som fungerat som vedförråd och som utrymme för en såg. Numera är det förfallet men rymmer en hel del skräp som borde tas om hand.

Gäststuga

På den högsta punkten av tomten ligger en liten gäststuga med två bäddar och med fin utsikt över betesmarken och skogen.

Annonser

2 thoughts on “Byggnader”

  1. På övervåningen i verkstaden hade bröderna som bodde där när jag växte upp en stor modelljärnväg!

    • Vad spännande! Du får gärna berätta mer om huset och bröderna. Här finns så många spår men också många frågor. Av modelljärnvägen finns tyvärr inget kvar men det vore onekligen lockande att ha en egen. Om du har några bilder får du gärna visa eller skicka dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s