Christian Fredrik Bergman

Christian Fredrik Bergman, Malmö centralfängelse 1901

Christian Fredrik Bergman är den förste som bor på Fredrikslund enligt kyrkböckerna och vår gissning är att det faktiskt är han som bygger torpet och också får ge det sitt namn. Till en början är Fredrikslund en backstuga enligt kyrkoboken men det är senare överstruket och ersatt med torp. Tack vare att Bergman gör sig skyldig till mordbrand så har vi kunnat hitta en hel del information i arkiven, i första hand rättegångsprotokoll och förhör.

Bergman föds 1838 i Norrköping. Pappan är smed och sonen lärs också upp till smed.

Inbrott och stölder

1858, 20 år gammal döms han för att vid inbrott med dyrk ha stulit klockor. Eftersom han inte kan betala böterna sätts han i fängelse i elva dagar och därefter ett års straffarbete. Tre år senare, 1861 döms han för andra gången för stöld. Bergman har inte heller denna gång pengar att betala böterna och 23 juli påbörjar han femton dagars fängelse på vatten och bröd.

Fårsum

1862, när Bergman är 24 år gammal har han hamnat i Östergötland och Ringarum. 21 oktober föds dottern Kristina Fredrika i Höckerum och i december samma år gifter han sig med pigan Inga Kristina Jonasdotter. Därefter följer fler barn, tre döttrar och en son. Alla barnen är födda på gården Fårsum, där Bergman bor och arbetar.  1879 dör dottern Karolina Wilhelmina 12 år gammal 1885 flyttar familjen till Fredrikslund. Bergman hjälper till på gårdarna runt omkring med byggnadsarbete och grovarbete. Men Bergman har sällan pengar och tvingas ofta låna pengar från andra eller be om krita på handelsboden. Vintern 1891 dör dottern Emma Lovisa 25 år gammal och efterlämnar en dotter, Ingeborg Sofia, bara 2 år gammal. Någon månad senare dör sonen Svante Ferdinand, 21 år gammal. Båda faller offer för nervfeber, det som idag kallas tyfus. (se vidare Bouppteckning för Svante Ferdinand Bergman)

Stöld och mordbrand

Hösten 1893 är Bergman desperat efter pengar. Han vet var bonden på Forsön, Nils August Svensson, som han arbetat för i många år, förvarar sin börs. Tidigt på kvällen i oktober beger han sig hemifrån. Han lånar en eka vid stranden till sjön Strolången, ror över till andra sidan, och går sedan sista biten fram till gården. I fickan hittar han några tändstickor. Efter viss tvekan sätter han eld på lite lös halm mellan några brädor. När elden tagit sig smyger han bort till vedhögen och plockar med sig en yxa och när han ser att alla sprungit ut ur huset för att släcka elden tar han sig in och hugger sönder byrån, plockar snabbt på sig börsen och skyndar ut och tillbaka till sjön.

Väl hemma berättar han inget för sin fru, mer än att han sett på håll att det var en stor eldsvåda bortåt Ringarums kyrka.

Rättegången

Dagarna efter branden har Bergman råd att betala tillbaka sina lån, både på handelsboden och till kamraterna. Men ett par veckor senare hämtas han till häktet och förhörs. Vittnen har sett honom smyga ut ur huset. Någon har sett honom låna roddbåten i all hast. Och varför har Bergman plötsligt så mycket pengar? Bergman förnekar allt. Han hävdar att han varit på olika ärenden under dagen men inga vittnen kan bekräfta detta.

Inför den sista rättegångsdagen är Bergman sjuk men skriver ett brev via fängelseläkaren där han erkänner allt. Driven av en inre röst har han satt eld på ladugården. Han vädjar om förlåtelse och en mild dom. 26 december 1893 döms han för mordbrand och inbrott till nio års straffarbete .

Malmö centralfängelse

”På socknen”, Ringarum 1900-1910

Christian Fredrik Bergman avtjänar sitt straff på Malmö centralfängelse. (se vidare signalement och bild ur arkivet för Malmö centralfängelse) Under tiden som Christian Fredrik sitter i fängelse är hans fru Inga Stina Jonsdotter hushållerska hos Mäster Olsson i Bosveden i Tolsum. Äldsta dottern Kristina Fredrika gifter sig med statardrängen och före detta trädgårdsmästaren Alfred Wibom och flyttar till Åby i Löfsveden. Med sig tar hon sin döda systers oäkta dotter Ingeborg Sofia, född 1889.

Löfsveden i Åby

Löfsveden i Åby 1920-29

4 januari 1902 blir Christian Fredrik fri ur fängelset och flyttar då tillsammans med sin fru till dottern och hennes man i Åby i Löfsveden. Från och med nu är Christian Fredrik noterad som skogsarbetare i kyrkböckerna. På Löfsveden bor sedan hela familjen ända in på 20-talet. 11 februari 1917 dör dotterns man Alfred Wibom och 22 februari 1927 dör hustrun Inga Stina Jonsdotter, 89 år gammal. Christian Fredrik dör 27 januari 1933. Han är då 95 år gammal. Dottern Kristina Fredrika flyttar 1935 till Viborg, Åby, där hon tituleras trädgårdsmästaränka/hushållerska. 1938 flyttar hon till Främmestad i
Skaraborg.

Annonser

4 thoughts on “Christian Fredrik Bergman”

  1. Gunsan skriver:

    Intressant läsning, inte minst för den koppling den har till en av mina förfäders historia. Tack för att ni lagt ut historien, hur tragiskt öde det än är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s