Etiketter

, ,

Vi är nu inne på fjärde året som torpägare och börjar känna oss ganska hemma i rollen. Från första början har vi skrivit ner vad som händer med huset, vad vi hittar och vad vi gör i en anspråkslös dagbok. Men vi har också en anteckningsbok som med tiden helt enkelt fått namnet Boken. Och det ska skrivas med stort B.

Efter dryga tre år är Boken rejält naggad i kanterna, några sidor har fallit ut. Fläckar. Avrivna hörn. Jord mellan sidorna. Boken har blivit det viktigaste redskapet och får följa med till mataffären, till järnhandeln, ut i garaget och till trädgården. En gång försvann den på Coop Forum och paniken var nära men efter en kvarts letande fick vi tag på en expedit som lyckligtvis tagit hand om den. Hon verkade lite oroad över vårt engagemang för Boken.

Men här finns allt viktigt och oviktigt antecknat. Måttet på den där hyllan, telefonnumret till rörmokaren, färgbrytningen på den där takfärgen och framför allt listor. Listan för matinköp till påsk. Listan för järnhandeln. Listan på vad som behöver göras i trädgården innan vintern. Här kommer några utdrag ur Boken. En bild av vardagen.

”Kräftskivan: bord+stolar, sängplatser, dukar, …välkomstdrink (pressa äpplen), kulörta lyktor, aioli, hämta mjölk, dasstunnan, varma tröjor”

”Trädgård 2011: gödsla rosor etc., plasttunnlar, fälla träd vid vagnsskjul, flytta jordgubbar till lådor, gräva ur”

”Inköp (första helgen): Tändstickor, tvål, såpa, … choklad, köttfärs, chips, disktrasa, färgskrapa, tunna, russin, arbetshandskar, … ättika, kaffe”

”Allåkerbär: lucker kemiskt sur jord, 40 cm mellan plantorna, gödsel, vattna rikligt, oförmultnade växtdelar, (torv=lågt ph)”

”Hönsgården: (Här en ritning på hönsgård med mått) foderautomat, vattenautomat, rede – masonitskivor målade, sittpinne+gödselskiva – rundstav”

”Städa iordning: Packa ner lås, mäta avlopp, ved bastu+inne, foto kökshandtag, tömma varmvattenberedaren, slänga granris, ställa undan julpynt, råttskrämmor, ta med radion”

Nu är den första Boken fulltecknad och har blivit ersatt av en ny. Den får nog också heta Boken.